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Questions & Answers from April 2019 Generator Improvement Rule Webinars 
 
 
Q:  Will we receive a copy of this powerpoint?  
A:  A copy of the PowerPoint is on NMED-HWB’s website:   

https://www.env.nm.gov/wp-content/uploads/2019/04/GIR-PPT-webinar-1.pdf 
 
Q:  Is 50 foot waiver for all generator status or just VSQG? 
A:  The 50-foot waiver only applies to LQGs.  VSQGs do not have this requirement. 
 
Q:  Do DOT regulations apply for xport for hazwaste VSQG consolidation? 
A:  DOT regulations would apply for any hazardous waste transportation. Check with  
      DOT for further guidance. 
 
Q:  Does the labeling for the outer overpack container need to match the inner container? 
A:  If this is in respect to the hazards, waste codes, and accumulation start date, yes. 
 
Q:  For facilities that are both LQGs and TSDFs, can the agency provide guidance relative to the  
      different requirements for the List of RCRA Emergency Coordinators (i.e., requirement for  
      addresses/personal phone numbers required by 40 CFR 264, but not required by 40 CFR 262,  
      Subpart M)? 
A:  The facility would have to meet the requirements in 40 CFR 264 for the permitted units  
      and 40 CFR 262, Subpart M for the CAAs. 
 
Q:  For the Quick Reference Guide, what would be the appropriate radius for map showing  
      nearby businesses, schools, hospitals, etc. if the facility is remote? 
A:  There is no guidance for the radius.   
 
Q:  Are these rules in effect now? 
A:  Yes, since December 1, 2018. 
 
Q:  If a VSQG has an episodic event and they exceed their 60-day period for disposal, how long  
      will the new generator status (SQG or LQG) apply to the facility? 
A:  The facility would need to meet the new generator requirements until the waste is  
       transported off-site for disposal.  
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Q:  Is the information presented here same as USEPA requirements or does it also contain  
      requirements unique to New Mexico?  
A:  NMED adopted EPA’s Generator Improvement Rule verbatim. 
 
Q:  You said that the disposal of an "Excess chemical inventory" can be considered a Planned  
      Episodic Event.  So if a company is disposing of excess chemicals for the first time, will they  
      be able to call this an episodic event? 
A:  Yes, as long as the facility notifies 30 days prior to the planned event; however, that will  
      count as the planned episodic event for that calendar year. If an unplanned event  
      occurs, a petition would need to be submitted to NMED. 
 
Q:  If label states flammable does is a pictogram required? 
A:  A label identifying the hazard needs to be on the container.  It doesn’t have to be a  
      pictogram.  It can be a DOT placard label or NFPA diamond label. It also needs to be  
      labeled “hazardous waste”. 
 
Q:  Regarding containers in SAAs -- do they not have to have the name of the chemicals/  
      materials as well as the words "Hazardous Waste" and the hazardous characteristics?  
A:  No, just the words hazardous waste, waste codes and hazardous labels 
 
Q:  For episodic events, how would this be calculated in the Hazardous Waste fee in August? 
A:  The GIR states the facility would not be considered the larger generator size, so the  
      waste would not be included in the annual hazardous waste fees.  
 
 


